Muzeul Ermitaj


Muzeul Ermitaj situat in inima orasului Sankt Petersburg, Rusia, pe malul Nevei, in Palatul de iarna din Sankt Petersburg, este astazi unul dintre cele mai mari si mai vechi muzee din lume. Mai mult de 60.000 de piese sunt expuse in aproximativ 1.000 de sali. Principalul edificiu al Muzeului Ermitaj este Palatul de Iarnă,construit de arhitectul Bartolomeo Rastrelli (1754-1762), în stil baroc,cea mai notabilă dintre lucrări în epoca de şedere principală ţarilor ruşiîn anumite perioade de timp. Prima ocupantă a fost Ecaterina ceaMare, care a construit primul Ermitaj, adiacent la reşedinţa imperială. Douăzeci de ani mai târziu a fost extins pentru a se potrivi cuextraordinara ei colecţie de artă. Prelungită din nou de succesoriiEcaterinei, întregul Palat de Iarnă a devenit Muzeul Ermitaj.   

Aproximativ 3 milioane de exponate se gasesc in patrimoniul institutiei, incluzand cea mai mare colectie de picturi din lume. Muzeul ocupa sase cladiri istorice (incluzand Palatul de Iarna) si are cateva centre expozitionale in strainatate. Doar colectiile de arta vestica europeana sunt expuse in 120 de incaperi.

Cladirile ce adapostesc muzeul constituie unul dintre principalele ansambluri ale centrului Sankt-Petersburgului, ansamblu inclus in patrimoniul mondial al UNESCO.
Ce se poate vedea la Ermitaj? Orice. De la arta egipteana la arta moderna si bijuterii.
Colectiile de arta antica sunt expuse in cladirile Noului Ermitaj si in cele ale Vechiului Ermitaj, iar unele dintre cele mai cunoscute incaperi de aici sunt Holul celor 20 de Coloane si Camera marelui Vas: aici este adapostit un vas Kolyvan, inalt de 2,57 metri si cantarind 19 tone. Este facut din jasp si a fost asezat in cladire, inainte ca peretii sa fie ridicati. Camera Atena, biblioteca pe vremea tarilor, are un parchet decorat cu mozaic de secol IV descoperit la o veche biserica crestina din Chersonesos. Colectiile de arta antica cuprind artefacte elene din mileniul III pana in secolul al V-lea i. Hr. , arta romana si italiana din secolele IX i. Hr – IV Hr. Printre acestea se afla si renumitul Cameo Gonzaga, o piatra pretioasa gravata.

Piesele cele mai remarcabile sunt obiectele din aur ale civilizatiei scitilor, o imensa colectie provenita din culturile romane si etrusce, dar si o serie de obiecte deosebit de bine conservate a poporului hun. Pot fi gasite, de asemenea, o colectie deosebit de bogata a obiectelor ce amintesc istoria Siberiei, ca scrierile din secolele al IV-lea si al V-lea gasite in pestera Magao din China.

Din secolele IV-III i. Hr. provine o importanta colectie de artefacte descoperite pe teritoriul Rusiei, iar printre vedete se numara cel mai vechi covor tesut si un car de lupta din lemn, foarte bine conservate.
Sub stricta supraveghere este permisa vizitarea galeriilor tezaur, acolo unde sunt adapostite bijuterii provenind din secolul al IV-lea i. Hr. pana in secolul nostru. Aici se poate vedea, printre altele, un ceas de aur din secolul al XVIII-lea, realizat de James Cox.

In cadrul muzeului, picturile reprezinta capitolul cel mai extins, dar Ermitajul are in colectia sa si desene, mai mult de 50.000 de gravuri, stampe, litografii, acvaforte de mai multe tipuri si din mai multe perioade, dar mai are si o numeroasa colectie de obiecte de arta. Aceasta include obiecte de cult datand din secolul al XI-lea pana in secolul al XV-lea, obiecte emailate si sculpturi de fildes din secolele XV-lea si al XVIII-lea. Colectia muzeului mai prezinta si un numar mare de sticlarii venetiene, germane si spaniole din secolele al XV-lea si al XX-lea, dar si o colectie de faiante. Muzeul detine 14.000 de piese de portelan provenit din toate marile centre de manufactura, in special cel din Meissen si Sèvres. Printre marile colectii de arta figureaza si importante colectii de tapiserii si mobilier.

Aceste construcţii formează un complex enorm: Palatul de Iarnă, Micul Ermitaj, Marele Ermitaj şi, mai recent, Noul Ermitaj. Teatrul Ermitaj -teatrul privat al ţarilor - este un amfiteatru foarte frumos decorat,unde constant  se organizează conferinţe, concerte şi spectacole de operăşi balet.   O mare parte din magnificul interior al Palatului a fost reconstruită după incendiul din 1837,  care a distrus parţial la construcţia.Celebri arhitecţi, atât ruşi cât şi străini, au lucrat intens şi exhaustivpentru această reşedinţă imperială,  pe bună dreptate considerată ca unuldin cele mai rafinate şi luxoase palate din lume. Muzeul expune rare colecţii din antichitate; o colecţie de tablouri deTitziano Vecellio, Raphael, Rubens, Van Dyck, Rembrandt şi Leonardoda Vinci; tablouri ale impresionismului şi post-impresionismului francez;sculpturi de Rodin, Antonio Canova, etc. Colecţia este vastă şi variată,fiind o atracţie irezistibilă pentru cei interesaţi de Artă şi Istorie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu