Matroska, papusile rusesti traditionale

Papusile rusesti, Matroska, sunt cunoscute in toata lumea si reprezinta una din atractiile turistice in Rusia. Aparent arata ca o papusa din lemn, viu colorata, imbracata in costum national. Surpriza este ca, in interiorul ei se afla o alta papusa, care contine inca o papusa si asa mai departe.Pot fi pana la 10 papusi una in interiorul celeilalte, identice sau diferite, uneori o intreaga familie.


Păpuşile Matroska se găsesc şi în alte ţări slave, cum ar fi Polonia sau Ucraina, şi sunt personalizate în funcţie de ţară. Copiilor le face mare plăcere să descopere fiecare păpuşă, aşa că reprezintă un cadou excelent.
Opinia generală despre Matriska că ar fi o păpuşă tradiţională străveche  rusească este din păcate numai un mit. Prima păpuşă  rusească a fost şlefuită şi pictată într-un atelier de păpuşi din Moscova, în sec XIX, după modelul unei păpuşi aduse din Japonia.


La sfărşitul secolului al XIX-lea păpuşile ruseşti au cunoscut un adevărat boom. Ca răspuns la cererea neaşteptată s-au ivit şi producători. Peste câţiva ani practic întreaga localitate Sergheiev Posad se ocupa cu pictatul matroskai. Tot acolo s-a găsit un număr mare de strungari experimentaţi, dar şi un material perfect: mesteacăn şi tei.

1 comentarii: